· 

Een missie voor Nederland in 2030

Zoveel jongeren geloven niet in een mooie toekomst

 

Technologie maakte dat in de jaren zestig president Kennedy met een gedurfde missie zijn volk zelfvertrouwen en een positief verhaal kon geven. 'Wij zetten een mens op de maan'. NASA kon aan de slag.

 

Martin Luther King had in diezelfde tijd ook een doel voor ogen en een inspirerend verhaal. Maar waar hij van droomde, vergde dat veel mensen zich in hun persoonlijk leven moesten aanpassen. Hij werd vermoord.

Sociaal zijn we verre van geavanceerd…

 
 

Een jonge vent (21) vertelde me waarom de reacties zo anders waren.

'Een mens op de maan, 'zei hij, 'daar ging een groep wetenschappers en ingenieurs mee aan de slag, de overheid hoefde er alleen veel geld in te stoppen. Net als Covid vaccins. Dat regelen overheden en Big Pharma wel. Maar voor een echte verandering, zoals we die nu nodig hebben, moeten mensen hun leven veranderen. En dat doen ze niet.'

 

Omdat we ons nog altijd niet beter gedragen

Volgens mij kunnen we dat wel degelijk veranderen

Mijn Missie voor Nederland is: een grote sociale verandering bewerkstelligen, maar daarmee starten BUITEN bestaand werk en het normale leven om.

 

In een TUSSENBEDRIJF.
Een aparte organisatie tussen overheid, bedrijfsleven en privéleven in, waar iedereen terecht kan om te werken aan zichzelf en aan de samenleving. Vanuit eigen talent en motivatie.


Niemand moet, maar we maken dit bedrijf zo aantrekkelijk, dat uiteindelijk iedereen mee wil doen met de veranderingen!

Naar hoogwaardige sociale 'technologie'

De oplossingen zijn er al. Het probleem is de uitvoering. De wil en daadkracht ontbreekt om aan de slag te kunnen. Daarvoor is sociale ontwikkeling nodig.


Andere landen zijn al begonnen met de transformatie naar een Wellbeing economy, of Deep Democracy. Of hebben al mooie tradities zoals Ho'oponopono en Pinakarri.

 

Kennis is er in vele vakgebieden. Ik denk aan (alfabetisch en niet compleet): antropologie, biologie, community building, deep democracy, design thinking, Dragon Dreaming, ecologie, ethologie, gamification, gedragskunde, hapto-, hypno- en andere therapieën (ACT), kunst- en muziekbeleving en -expressie, neurofysiologie, NLP, pedagogie,  positieve psychologie, social physics, sociocratie, speltheorie, storytelling, Teal, TheoryU en andere moderne vormen van organiseren, teamdynamiek inzichten, Transition Towns, Ubuntu, verbindende communicatie (NVC).


Hoe zou het er dan uitzien?

Een Tussenbedrijf is een aparte organisatie tussen overheid, bedrijfsleven en privéleven in.

Iedereen kan komen werken aan zichzelf en aan de samenleving. Vanuit eigen talent en motivatie. Je krijgt geen uitkering, maar een 0-tot-40 uren contract voor datzelfde bedrag.

 

Zo'n TUSSENBEDRIJF is een Lifelab, een speelplaats, een voorbeeldbedrijf met voorbeeld-communities eromheen. Het verenigt het beste van ondernemerschap, democratie en sociale innovatie. Van daar uit gaat van alles gebeuren en ontwikkeld zich de kennis over goed  en fijn samenwerken en resultaat bereiken. Met elkaar en voor elkaar.

 

 

Als bovenstaande kop toch eens in kranten en online nieuws stond.

Hoe zou het zijn als we de gebruiksaanwijzing van de menselijke soort eindelijk begrepen? Dat we de code van onze eigenaardigheden en gedrag hadden ontcijferd. Eindelijk wisten waar in onszelf de knoppen zitten, zodat we op een respectvolle, empathische, authentieke en tegelijk assertieve manier, vredig en effectief met onszelf en anderen samenwerkten en -leefden.

 

 

Ben ik een dromer?

Hoe zou het zijn als iedereen welkom zou zijn in de wereld van werk en ondernemen?
Als iedereen van betekenis kan zijn met al diens eigenaardigheden, talenten en motivatie.

 

Elke Nederlander altijd een betekenisvolle baan of stageplek.

0% werkloosheid, 100% inclusiviteit.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0